En Blixtrande Idé Det är kul att fotografera, och ofta är det ännu roligare att även använda lite blixt, eftersom man kan göra fler saker. Men det kan även vara besvärligt. Blixten på bilden är min Nissin Di622 som jag haft ett tag vid det här laget. (Om jag letar lite i bildbanken så är nog Mars 2007 en bra gissning.)

På slutet har jag börjat labba med att använda blixten lös från kameran, men bara lyckats med blandat resultat. När jag igår var ute med Derfian och LF fick jag inte min blixt att bete sig så som jag ville. Så nu ikväll har jag labbat lite, eftersom det är en aningen mer labbvänlig miljö att sitta hemma vid skrivbordet än att stå ute i skogen, där det dessutom inte var helt perfekt väder.

Tricket med Di622:an verkar vara att man måste ställa den triggande blixten i TTL-läge. Om man ställer kamerans inbyggda blixt i manuellt läge så fungerar det hela inte alls. Det tog en bra stund och sisådär 40 exponenering att räkna ut. Tur att minneskort är billiga.

Ett varningens ord bara när du labbar med blixtar: Rikta blixten ifrån dig! Det gör ont att slå en blixt rakt i ögonen, och inte är det särskilt nyttigt heller.

Skälet till att jag börjat fundera lite mer på hur man använder blixten löst från kameran är bland annat att jag snubblat på saker som bloggen Strobist, som handlar om hur man jobbar med belysning vid foto. Det är ju faktiskt så att om man håller på och trixar med lite belysning så kan det ju till och med vara riktigt kul att fotografera saker istället för människor. Prylar har den trevliga fördelen att dom står still (i någon mån i alla fall) medan man försöker få dem att fastna på bild på ett snyggt sätt. Det är inte lika säkert att människor gör det, i alla fall inte om dom inte är riktigt tålmodiga.

Det trevliga är dessutom att det finns massor att lära sig medan man funderar på hur man ska ta bra bilder. Men som så ofta är nog sanningen att man ska försöka göra det enkelt, och inte krångla till det hela. Men förhoppningsvis så kanske ni får se nog nya roliga bilder på bloggen.