Så här i Jultider är många ute och åker tåg, och det är även jag. Vad har då mat och tåg med varandra att göra? Jo, när man åker tåg länge behöver man äta. Idag testade jag ett nytt sätt att äta på tåg.

När man är sent ute och ska köpa tågbiljett så är det ofta inte så stor skillnad på att köpa en 1:a eller 2:a klass biljett. När det är så brukar jag ofta köpa en 1:a klass biljett eftersom det ofta är mycket lugnare på tåget, och aningen mindre trångt.

För en liten extra kostnad kan man i 1:a klass på X2000 köpa något som heter plusmeny, vilket innebär att man får mat på tåget, en tre-rättersvariant.

Det som serverades på just min avgång var till förrätt en sallad på rödbetor serverad med lite färskost, huvudrätt en färsbiff med feta, tomatsås och (tror jag) bulgur med rödlök och morötter. Till dessert var det en äppelkaka med lite vaniljsås.

Rödbetorna var egentligen det enda som jag inte tyckte var så väldigt bra, framförallt kanske för att det blev bara en smak, rödbetor. Färskosten tillförde inte så mycket. Jag tror att det hade blivit mycket godare om färskosten varit smaksatt med exempelvis vitlök.

Huvudrätten, Färsbiffen, var ett utmärkt exempel på en rätt som var välkomponerad för att serveras efter att ha varmhållits en längre stund. Biffens konsistens var trevlig, och inte för torr. Tomatsåsen var kryddig, med en touch av chili, men inte för stark, utan välavvägd. Bulguren passade utmärkt som tillbehör, även om den mått bra av aningen mindre mängd rödlök.

Desserten, Äppelkakan, var god, med ordentliga bitar äpplen och en mjuk och trevlig konsistens. Den var inte svampig. Eftersom jag är stor älskare av vaniljsås så tycker jag nog att det var för lite vaniljsås som serverades till, men en större mängd hade inte fungerat vid den typ av servering som det här handlar om.

På det hela taget var det en mycket trevlig måltid, helt klart en av de bästa som jag ätit ombord på ett tåg. Jag ska helt klart testa plusmeny fler gånger.